PRZEPIS na kaszę jęczmienną z dynią i kurkami

Składniki:

• 2 saszetka kaszy jęczmiennej grubej, np. marki Halina

• 1 mała dynia piżmowa

• świeży rozmaryn

• sól, pieprz

• olej rzepakowy tłoczony na zimno

• garść kurek świeżych lub mrożonych

• 1 cebula

• 5 ząbków czosnku

• 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki

• mały słoik suszonych pomidorów

• 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego

• 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

1. Dynię przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, każdą połówkę natrzeć olejem rzepakowym, posolić, dodać dwie gałązki świeżego rozmarynu i zawinąć w folię aluminiową. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i 1 posiekany ząbek czosnku. Smażyć przez 3 minuty.

4. Dodać oczyszczone kurki i smażyć kolejne 5 minut.

5. Następnie dodać ugotowaną kaszę, posiekane suszone pomidory i dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów. Całość smażyć jeszcze przez 1 minutę, doprawić solą i pieprzem.

6. Na koniec dodać posiekany koperek i łyżkę posiekanego rozmarynu.

7. Pozostały czosnek wycisnąć w prasce, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić solą.

8. Dynię wyjąć z foli, pokroić w plastry, podawać z kaszą z kurkami i sosem czosnkowym.

Smacznego!