PRZEPIS na pasztet wegetariański

Składniki (forma keksówka):

• 500 g marchewki (obranej)

• 100 g pomidorów suszonych

• 100 g suchej kaszy jaglanej

• 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht

• 2 łyżeczki pieprzu zielonego Beach Flower

• 3 szalotki

• 5 ząbków czosnku

• olej rzepakowy Rapso do smażenia

• 2 jajka rozmiar L

• 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

• 3/4 łyżeczki papryki wędzonej

• 3 łyżeczki papryki słodkiej

• 1/2–3/4 łyżeczki papryki ostrej

• 2–3 łyżeczki curry

• 1 łyżeczka tartego suszonego imbiru

• sól, pieprz

Przygotowanie

1. Cebulę i marchew obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju, dodajemy warzywa i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy czosnek, pomidory suszone i smażymy 2–3 minuty.

2. Kolejnym krokiem jest dodanie kaszy jaglanej, 250 ml wody i ciecierzycy wraz z zalewą. Całość gotujemy do momentu uzyskana miękkości kaszy, a w razie potrzeby podlewamy dodatkową wodą.

3. Tak przygotowaną mieszankę miksujemy i dodajemy przyprawy. Studzimy, a następnie dodajemy jajka.

4. Przygotowana masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia masę. Pieczemy w temp. 180°C przez godzinę. Pasztet podajemy ostudzony.