PRZEPIS na pastę z dyni, papryki i suszonych pomidorów

Składniki:

• 700 g dyni hokkaido (lub innej obranej ze skórki)

• 2 średniej wielkości czerwone papryki

• 10 pomidorów suszonych z zalewy olejowej

• 3 szalotki

• 3 ząbki czosnku

• 3 łyżki tartych migdałów BackMit

• 250 ml oleju rzepakowego Rapso

• sól, pieprz

Przygotowanie

1. Dynię pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, wlej olej i smaż, aż do zarumienienia się dyni często przy tym mieszając.

2. Dodaj pokrojoną w większą kostkę paprykę i smaż całość przez 5 minut, kilkukrotnie miesza-jąc.

3. Dodaj szalotkę pokrojoną w grubsze kawałki, ząbki czosnku oraz tarte migdały. Następnie podsmaż wszystko ok. 2–3 minuty.

4. Przełóż całość do miski, dodaj pomidory suszone, zmiksuj i dopraw do smaku.

5. Podawaj jako dip do warzyw/pieczywa lub jako dodatek do kanapek.