PRZEPIS na kotleciki z dzikiego ryżu z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli

Składniki na kotleciki:

• 2 saszetki dzikiego ryżu marki Britta

• 1 mała czerwona cebulka

• 1 mała marchewka

• 1 ząbek czosnku drobno posiekany

• 3 duże łyżki bułki tartej

• 1 jajko

• 1 łyżka natki pietruszki

• sól, pieprz

Składniki na chutney:

• 250g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę

• 700g pomidorów pokrojonych w kostkę

• 100g cukru

• 50g octu z czerwonego wina

• chili w proszku (opcjonalnie)

• 1 łyżka oleju

Przygotowanie

1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją.

2. Do miski dodać wszystkie składniki na kotleciki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.

3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

4. Z masy uformować kotleciki i piec przez 20 minut.

5. W międzyczasie wrzucić wszystkie składniki sosu na patelnie i smażyć na średnim ogniu aż będzie miał konsystencję dżemu.