PRZEPIS na jesienną patelnię: makaron z grzybami leśnymi, dynią i serem lazur (5-6 porcji)

Składniki:

⦁ Makaron Lubella Pióra

⦁ 1/2 średniej dyni

⦁ 400 g grzybów leśnych (ew. boczniaków)

⦁ 150 g sera pleśniowego typu blue

⦁ 5 szalotek

⦁ świeża natka pietruszki

⦁ cząber

⦁ 4 łyżki oleju

⦁ 1 łyżka masła

⦁ sól, pieprz

Przygotowanie

1. Grzyby oczyść i pokrój na ćwiartki lub grube paski (nie drobno!). Dynię wydrąż z pestek, nie obieraj ze skórki, pokrój w grubszą kostkę. Szalotkę obierz i pokrój w większe kawałki.

2. Rozgrzej olej na patelni, dodaj dynię i smaż ją przez około 5 minut, mieszając.

3. Dodaj do dyni grzyby i smaż je kolejne 5 minut, mieszając.

4. Dodaj szalotkę i całość smaż jeszcze 2–3 minuty.

5. Dodaj masło, dopraw do smaku.

6. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.

7. Podawaj posypane pokruszonym serem oraz ziołami.