PRZEPIS na roladki z bakłażana z łososiem i serkiem

Składniki:

⦁ 1 średniej wielkości bakłażan

⦁ 200 g łososia w plastrach lub w kawałku

⦁ Serek topiony w plastrach Gouda Sertop

⦁ 1 średniej wielkości ogórek

⦁ oliwa z oliwek

⦁ sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Bakłażan myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy wzdłuż na plasterki o grubości ok 3 mm (można odciąć oba końce bakłażana). Rozkładamy plastry na desce i solimy je, bakłażan po chwili puści soki, które trzeba wytrzeć ręcznikiem papierowym. Smarujemy plastry oliwą z oliwek i grillujemy bakłażana na grillu lub na patelni grillowej przez kilka minut. Na ciepłe jeszcze plastry nakładamy plastry z serka topionego, rozkładamy łososia i warzywa, doprawiamy solą i pieprzem. Zwijamy roladki, zaczynając od węższej części bakłażana. Podajemy jako samodzielne danie.