PRZEPIS na pęczotto z leśnymi grzybami, czipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem

Składniki:

• 2 saszetki kaszy pęczak (np. marki Halina)

• 500g świeżych leśnych grzybów, opcjonalnie mogą być pieczarki, boczniaki lub kurki,

• 1 duża cebula pokrojona w kostkę,

• 2 ząbki czosnku drobno posiekane,

• 2 pomidory obrane i pokrojone w kostkę,

• 500ml bulionu lub wody,

• 1 garść jarmużu,

• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

• 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu,

• olej do smażenia,

• 3 łyżki masła,

• sól i pieprz.

Przygotowanie

1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Jarmuż smażyć na głębokim oleju aż będzie chrupiący, osuszyć na papierowym ręczniku i delikatnie posolić.

3. Grzyby pokroić w mniejsze części i obsmażyć na łyżce masła. Doprawić do smaku.

4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć aż zmięknie. Dodać pomidory i pęczak. Smażyć przez chwilę. Jak woda odparuje dodać jedną chochelkę bulionu. Za każdym razem jak woda odparuje dodawać kolejną cześć bulionu aż zostanie jedna chochelka. Dodać grzyby i ostatnią porcję bulionu. Dodać grzyby, natkę, rozmaryn i łyżkę masła. Wymieszać i doprawić. Na koniec dodać jarmuż.