PRZEPIS na tartę z białą kaszanką i jabłkami

Składniki:

• 200 g białej kaszanki ZM Pekpol

• 1 opakowanie słonego ciasta francuskiego

• 3 duże jabłka

• 1 duża cebula

• sok z połowy cytryny

• świeży majeranek

• sól i pieprz

Przygotowanie

Kaszankę kroimy w plasterki. Ciasto rozmrażamy, wykładamy nim formę do pieczenia, obciążamy (np. suszoną fasolą) i pieczemy przez 15 minut w 200 ˚C. Jabłka obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na podpieczonym spodzie układamy plastry cebuli, na nich na przemian plastry kaszanki i jabłek. Całość posypujemy połową świeżego majeranku i zapiekamy kolejne 15 minut w temp 200 ˚C. Po wyciągnięciu posypujemy świeżym majerankiem.

Smacznego!