PRZEPIS na chłopską patelnię

Składniki:

• 2 puszki czerwonej fasoli Happy Frucht

• 600 g dyni hokkaido

• 300 g grzybów np. podgrzybki

• 5 sztuk cebuli szalotki

• 2 ząbki czosnku

• 250 g pomidorów koktajlowych

• sos sojowy

• 3 łyżki oleju Rapso

• 2 łyżki masła

• tymianek

• natka pietruszki

Przygotowanie

1. Dynie wydrąż z pestek, pokrój w kostkę wraz ze skórką.

2. Grzyby oczyść, a większe pokrój na części.

3. Szalotkę obierz i pokrój na ćwiartki, a obrany czosnek drobno posiekaj.

4. Rozgrzej na patelni olej, dodaj dynię i smaż ją około 5 minut na dużym ogniu, często mieszając.

5. Dodaj grzyby, szalotkę oraz czosnek i podsmażaj całość kilka minut, do momentu zmiękczenia dyni.

6. Dosyp pomidory, odsączoną fasolę oraz masło. Następnie dolej 2–3 łyżki sosu sojowego. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj 2–3 minuty.

7. Przed podaniem dodaj świeży tymianek i natkę pietruszki.