PRZEPIS na kremową zupę jarzynową z blanszowanymi warzywami

Składniki:

• 2 bloczki serka kremowego Śmietankowy Hochland

• 1 biała cebula

• 1 łyżka oleju

• 1 kalafior

• 1 duży seler

• 2 pietruszki

• 1 ziemniak

• 1,5 l bulionu warzywnego

• Liść laurowy

• 3 ziarenka ziela angielskiego

• Świeżo zmielona gałka muszkatołowa

• Sól, pieprz

Dodatkowo:

• Brokuł, kalafior (tylko różyczki)

• 2 marchewki pokrojone w kostkę

• 1 łyżka oliwy z oliwek

• Natka pietruszki do podania

Przygotowanie

Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy z wyjątkiem gałki muszkatołowej i gotujemy pod przykryciem 40 minut. Wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy gałkę, serek kremowy śmietankowy Hochland i miksujemy na gładki krem. Brokuł, kalafior oraz marchewkę blanszujemy na oliwie. Krem z białych warzyw podajemy z blanszowanymi warzywami oraz posypujemy pietruszką.

Smacznego!