PRZEPIS na wegetariańskie kotlety schabowe

Składniki:

• 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht

• 1 jajko w rozmiarze L

• 2 ząbki czosnku

• mała cebula szalotka

• 1 łyżeczka majeranku

• 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny

• 1 łyżka sosu sojowego

• 3 łyżki bułki tartej (plus bułka do otoczenia kotletów)

• 3 łyżki mąki pszennej

• pieprz

• olej do smażenia Rapso

Przygotwanie

1. Odsącz ciecierzycę z zalewy i przełóż ziarna do miski. Dodaj jajko, obrany czosnek, cebulę i przyprawy. Całość zmiksuj. Dosyp bułkę tartą oraz mąkę i wymieszaj. Powinieneś uzyskać zwartą masę. Jeżeli konsystencja będzie zbyt lepka, dosyp bułkę tartą i mąkę.

2. Bierzemy kawałki przygotowanej masy o wielkości średniego orzecha włoskiego każdy i spłaszczamy delikatnie w dłoniach, tworząc płaskie kotleciki grubości 3-4 mm. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

3. Kotlety podajemy np. z ziemniakami i mizerią.