PRZEPIS na gyros turecki z kurczaka w sosie kurkowym
Składniki:
• 500 g gyrosa tureckiego z kurczaka marki Konspol
• pieczarki
• prawdziwki
• kurki
• cebula szalotka
• 200 ml śmietany 30%
• pieprz czarny mielony
• sól
• ząbek czosnku
• olej roślinny
Przygotowanie
Grzyby myjemy, czyścimy nóżki ze skórki i kroimy w ćwiartki. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Następnie dorzucamy grzyby i smażymy przez 5 minut mieszając co chwilę. Po upływie wskazanego czasu dodajemy łyżkę mąki, którą dokładnie mieszamy z grzybami, i śmietanę. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy przez 5 minut równomiernie mieszając. Gotowy sos doprawiamy przyprawami, który razem z gyrosem z kurczaka pieczemy przez 5 minut, jednocześnie uważając, by nie zagotować potrawy.
Smacznego!
Komentarze