PRZEPIS na tartę z leśnymi grzybami
Składniki na ciasto:
• 150 g masła
• 50 ml śmietany 18%
• 150 g mąki pszennej
• szczypta soli
Składniki na nadzienie grzybowe:
• 100 g leśnych grzybów
• kilka plasterków szynki wędzonej wieprzowej firmy Konspol
• 150 g pieczarek
• 40 g masła
• 30 g żółtego sera
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 3 jajka
• 200 g kwaśnej śmietany 18%
• kilka listków bazylii
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie ciasta
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy mikserem. Następnie całość zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Po upływie wskazanego czasu, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy na tartę, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć mąką. Tak uformowane ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki należy je podpiec w temperaturze 200ºC przez niecały kwadrans do uzyskania złotego koloru.
Przygotowanie nadzienia
Leśne grzyby oczyszczamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy je, studzimy i kroimy w kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku i smażymy do zarumienienia. W dalszej kolejności dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, które smażymy przez około 5 minut. W osobnym naczyniu mieszamy jajka ze śmietaną, po czym dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki i grzyby leśne. Doprawiamy do smaku i dorzucamy listki bazylii. Tak przygotowane nadzienie przekładamy na lekko podpieczony spód tary i pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Pod koniec przyrządzania na wierzch tarty układamy plasterki szynki wędzonej wieprzowej i posypujemy startym żółtym serem.
Komentarze