PRZEPIS na zupę kukurydzianą:
Składniki na zupę:
• 4 kolby kukurydzy
• 1 czerwona papryka
• 1 duży pomidor
• 2 średniej wielkości ziemniaki
• 1 mała cebula
• 4 ząbki czosnku
• 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
• 1/2 litra wody Mama i ja
• 1/3 łyżeczki kuminu
• 1/3–1/2 łyżeczki curry
• 2 łyżki masła klarowanego
• sól, pieprz
Składniki do ozdobienia:
• pomidory koktajlowe
• świeża bazylia
• ziarna ugotowanej kukurydzy
Wykonanie
1. Odcinamy ziarna surowej kukurydzy od kolby, dokładnie myjemy i przekładamy je do garnka. Następnie zalewamy 1/2 litra wody Mama i ja i gotujemy przez 15 minut. Odkładamy do miski 2 łyżki ugotowanej kukurydzy, która posłuży do ozdobienia.
2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je na rozgrzane na patelni masło i smażymy przez 7–10 minut, często mieszając.
3. Pokrojoną cebulę i czosnek dodajemy do ziemniaków i smażymy jeszcze przez minutę.
4. Następnie dosypujemy na patelnię pokrojoną paprykę i pomidora. Przykrywamy i dusimy całość ok. 5 minut.
5. Przekładamy zawartość patelni do garnka, dodajemy ugotowaną kukurydzę, a następnie doprawiamy kurkumą, curry, mleczkiem, solą, pieprzem. Gotujemy wszystko przez 2–3 minuty. Tak przygotowane warzywa blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Zupę podawaj z ziarnami kukurydzy, plasterkami pomidora oraz z listkami bazylii.
Komentarze