PRZEPIS na placuszki z kaszy gryczanej

Składniki:

• 100g kaszy gryczanej palonej Halina

• 2 jajka

• 80g cukru

• 1 duże jabłko

• 120ml mleka migdałowego lub zwykłego

• 100g mąki gryczanej

• 1 łyżeczka cynamonu

• drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)

• cukier puder

Przygotowanie

1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.

2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

3. W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.

4. Partiami smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami, oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!