PRZEPIS na chłodnik pomidorowo-fasolowy

Składniki:

• 1 kg pomidorów

• 2 puszki fasoli białej Happy Frucht

• 2 duże papryki czerwone

• 1 mała szalotka

• 1 ząbek czosnku

• 1 łyżeczka masła

• sól, pieprz

• dodatki według uznania: maliny, truskawki, borówki (świeże lub mrożone) kiwi, pomarańcze, mandarynki, physalis, słupki mi wiórka kokosowe

Przygotowanie

1. Pomidory myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ściągamy skórki, a obrane pomidory kroimy.

2. Masło przekładamy na dużą patelnię, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy do czasu zeszklenia.

3. Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory, pokrojoną paprykę oraz szczyptę soli. Przykrywamy na 5 minut patelnię pokrywką i lekko podduszamy.

4. Następnie dodajemy odsączoną fasolkę. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem 10 minut.

5. Uzyskaną mieszankę blendujemy i przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy schłodzoną.