Kotlety z selera

Składniki:

1 duży seler (starty)
3 łyżki bułki tartej
3 jajka do kotletów
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 – 3 łyżki oleju
sól
pieprz
papryka słodka

Dodatkowo:

1 łyżka bułki tartej do panierowania
1 jajko do panierowania

Wykonanie:
Do startego selera dodałam jajka, sól, pieprz, paprykę, zioła prowansalskie, olej, bułkę tartą i wszystko wymieszałam na jednolitą masę. Z masy formowałam kotleciki, moczyłam w jajku i obtaczałam w bułce tartej.

Fuczki - placki z kiszonej kapusty

Składniki:

500 g kiszonej kapusty
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
2 jajka
po ok. 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, majeranku
olej do smażenia

Wykonanie:

Kapustę kiszoną dokładnie odcisnęłam z soku i pokroiłam na mniejsze kawałki. Do miski wsypałam mąkę, dodałam mleko, jajka, sól, pieprz, majeranek i wymieszałam do połączenia składników. Następnie do ciasta dodałam pokrojoną, kiszoną kapustę i wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej i łyżką nakładałam porcje ciasta. Placki smażyłam po ok. 4 minuty z każdej strony. Usmażone placki odsączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Zielone naleśniki z pieczarkami

Ciasto naleśnikowe

1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
½ szklanki wody mineralnej gazowanej
pęczek pietruszki
1 łyżka oliwy do ciasta
olej do smażenia

Farsz

250 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
150 g żółtego sera
sól, pieprz, bazylia

Wykonanie:

Pęczek pietruszki zmiksować z dodatkiem 1 łyżki oleju, soli i pieprzu, na gładką masę. Mąkę, mleko, jajko i wodę zmiksować na gładkie ciasto. Do ciasta dodać zmiksowaną pietruszkę i wymieszać do połączenia składników. Z tak przygotowanego ciasta smażyć naleśniki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulę. Gdy cebula będzie szklista dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Podsmażone pieczarki zdjąć z ognia, dodać starty ser i dokładnie wymieszać. Farsz pieczarkowy nakładać na naleśniki i zwijać rulony. Tak przygotowane naleśniki ułożyć ciasno w natłuszczonym naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Można podawać z ketchupem.

Pierogi z zielonym groszkiem

Składniki na 30 sztuk

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki gorącej wody
3 łyżki oleju z ryżu 100% naturalny SoRiso
0,5 łyżeczki soli

Farsz

450 g zielonego groszku (mrożonego)
2 cebulki szalotki
2 łyżki oleju z ryżu 100% naturalny SoRiso
2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
Sól, pieprz

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, dodać olej z ryżu 100% naturalny SoRiso, sól i zagniatać ciasto stopniowo dodając gorącą wodę.

Wyrabiać (mikserem lub ręcznie), aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na czas przygotowania farszu.

Szalotki drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej z ryżu 100% naturalny SoRiso i usmażyć cebulkę do zarumienienia.
Groszek ugotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie odsączyć i przestudzić. Przestudzony groszek zmiksować blenderem na gładką masę. Do groszku dodać usmażoną cebulkę (razem z olejem, na którym się smażyła), posiekaną świeżą miętę, doprawić do smaku solą i pieprzem, i dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na duży placek i szklanką lub foremką wykrawać kółka. Na każdym kółku ułożyć porcję farszu i zlepiać pierogi.