PRZEPIS na kurczaka curry z papryczkami chili

Składniki:

• 1 opakowanie fileta z piersi kurczaka marki Konspol

• 250 ml śmietany 18 %

• 150 ml mleczka kokosowego

• 1 – 2 łyżki curry w proszku

• 1 łyżka kurkumy

• 1 cebula

• 2 ząbki czosnku

• 1 papryczka chili

• 1 łyżeczka pieprzu cayenne

• 4cm drobno posiekanego korzenia imbiru

• 1/2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego

• 2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki

• 1 łyżka soku z cytryny, limonki lub pomarańczy

• olej

• sól, pieprz

Przygotowanie

Filet z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy je solą oraz obficie pieprzem. W misce mieszamy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny oraz jedną łyżkę oleju. W takim zestawie przypraw marynujemy kurczaka i pozostawiamy na około 5 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażymy na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, curry oraz kurkumę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 1 minutę. Na koniec dodajemy śmietanę i mleczko kokosowe. Gotujemy dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem cayenne oraz solą. Gorące curry podajemy z ryżem.