Kuchnia tajska zwłaszcza latem cieszy się niezwykłą popularnością. Świeże, oryginalne składniki, aromatyczne zioła i przyprawy, wyrazisty smak – ta kuchnia kusi i zachęca do próbowania coraz to nowych potraw. Egzotyka latem smakuje doskonale, a aromaty curry, świeżej kolendry czy mleka kokosowego choć na kilka chwil przenoszą w dalekie rejony wakacyjnej beztroski.

PRZEPIS na zupę tajską z serkiem kremowym i mlekiem kokosowym (autorstwa Damiana Kordasa)

Składniki:

• 2 łyżki oleju kokosowego

• 2 łyżki zielonej pasty curry

• 1 cebula

• 3 ząbki czosnku

• 3 cm kawałek imbiru

• 1,5 litra bulionu warzywnego

• 500 ml mleka kokosowego

• 2 opakowania kremowego serka Hochland Śmietankowy w krążku

• świeża kolendra

• 10 świeżych krewetek

• 2 łyżki sosu sojowego

• 10 mini pieczarek

Przygotowanie

1. W garnku roztop olej kokosowy i przesmaż na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir.

2. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zalej wszystko bulionem warzywnym oraz mlekiem kokosowym i gotuj przez około 5 minut.

3. Po tym czasie dodaj krewetki oraz pieczarki i gotuj około 2 minuty, następnie dodaj kremowy serek Hochland i poczekaj aż się roztopi.

4. Na sam koniec dodaj posiekaną świeżą kolendrę i sos sojowy.