Kuchnia tajska zwłaszcza latem cieszy się niezwykłą popularnością. Świeże, oryginalne składniki, aromatyczne zioła i przyprawy, wyrazisty smak – ta kuchnia kusi i zachęca do próbowania coraz to nowych potraw. Egzotyka latem smakuje doskonale, a aromaty curry, świeżej kolendry czy mleka kokosowego choć na kilka chwil przenoszą w dalekie rejony wakacyjnej beztroski.
PRZEPIS na zupę tajską z serkiem kremowym i mlekiem kokosowym (autorstwa Damiana Kordasa)
Składniki:
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 2 łyżki zielonej pasty curry
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3 cm kawałek imbiru
• 1,5 litra bulionu warzywnego
• 500 ml mleka kokosowego
• 2 opakowania kremowego serka Hochland Śmietankowy w krążku
• świeża kolendra
• 10 świeżych krewetek
• 2 łyżki sosu sojowego
• 10 mini pieczarek
Przygotowanie
1. W garnku roztop olej kokosowy i przesmaż na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir.
2. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zalej wszystko bulionem warzywnym oraz mlekiem kokosowym i gotuj przez około 5 minut.
3. Po tym czasie dodaj krewetki oraz pieczarki i gotuj około 2 minuty, następnie dodaj kremowy serek Hochland i poczekaj aż się roztopi.
4. Na sam koniec dodaj posiekaną świeżą kolendrę i sos sojowy.
Komentarze