PRZEPIS na gryczankę z kaszą manną, owocami i bakaliami

Składniki (2-3 porcje):

• 100 g kaszy gryczanej, niepalonej

• 4–5 łyżek kaszy manny błyskawicznej

• 500 ml wody Mama i ja

• 3 łyżki jogurtu greckiego

• szczypta cynamonu

• 1 łyżka masła orzechowego

• ulubione owoce

• ulubione bakalie

• szczypta soli

Przygotowanie

1. Zagotuj wodę, wsyp kaszę gryczaną, dodaj sól i cynamon. Czas gotowania kaszy dostosuj do zaleceń producenta.

2. Do ugotowanej kaszy gryczanej (wody nie odlewaj) dodaj kaszę mannę i masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.

3. Po lekkim przestudzeniu i napęcznieniu kaszy manny dodaj jogurt grecki, ponownie wymieszaj i przełóż do misek.

4. Udekoruj owocami i bakaliami. Podawaj na ciepło lub lekko przestudzone.