Podczas upalnych miesięcy często czujemy się ociężali, ospali i lekko rozdrażnieni, dlatego tak ważna jest lekka i zbilansowana dieta, która pozwoli nam czuć się dobrze, gdy tempo naszej przemiany materii zwalnia. Podczas gorącego lata warto wzbogacić swój jadłospis o warzywa i superfoody, które dostarczą organizmowi całą gamę wartości odżywczych. Jednym z takich składników jest komosa ryżowa, zawierająca pełnowartościowe białko, idealne dla wegan i wegetarian. Zawarty w niej błonnik reguluje procesy trawienne, a nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadają za regulację poziomu cholesterolu, działają przeciwmiażdżycowo. Komosa zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminę C, D i E.

PRZEPIS na sałatkę z pieczonymi warzywami i komosą ryżową

Składniki na 2 porcje:

Sałatka:

• 1 duży pieczony burak

• 2 marchewki

• 2 korzenie pietruszki

• 100 g sera koziego

• 1 łyżka orzeszków piniowych

• 2 łyżeczki czarnuszki Purella

• 40 g komosy ryżowej Purella

• 1 łyżka oliwy do pieczenia warzyw

Dressing:

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• 1 łyżeczka miodu

• 1 łyżeczka soku z cytryny

• szczypta soli himalajskiej

• świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

1. Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w grubsze paski, polej oliwą, włóż na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni

2. Komosę gotuj w proporcjach 2:1 około 15-20 minut

3. Buraka obierz i pokrój w półplasterki

4. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj

5. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni

6. Do miski włóż pokrojone upieczone warzywa, półplasterki buraka, komosę ryżową i dodaj dressing. Całość posyp kruszonym kozim serem, czarnuszką i prażonymi orzeszkami piniowymi

Smacznego!