Klasyka zawsze się sprawdza – również w kuchni, jednak od czasu do czasu mamy ochotę na zmianę smaku i nowe kulinarne inspiracje. Naleśniki w różowym kolorze, w wersji wytrawnej, z wędliną i szczypiorkiem, to propozycja, która z pewnością zaskoczy wszystkich, którym naleśniki kojarzą się tylko ze słodkim podwieczorkiem. Przepis na różowe naleśniki po bretońsku, doskonale sprawdzi się na wakacyjne weekendowe śniadanie, lunchową przekąskę w upalne dni czy oryginalną kolację. Takiej propozycji nie odmówią nawet naleśnikowi tradycjonaliści!

PRZEPIS na naleśniki po bretońsku

Składniki:

Na naleśniki:

• 1 szklanka białej mąki gryczanej

• 1/2 szklanki mleka

• 1/2 szklanki wody lekko gazowanej

• 1/2 szklanki soku z buraka

• 2 łyżki roztopionego masła

• szczypta soli

Dodatkowo:

• 1 opakowanie sera w plastrach Hochland Tylżycki

• 4 jajka

• 1 łyżka oleju

• 4 plastry dobrej jakości wędliny

• garść szczypiorku

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę gryczaną i sól, wlewamy mleko, wodę oraz sok z buraka i 2 łyżki stopionego masła. Miksujemy całość, aż powstanie gładka masa bez grudek. Odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy patelnię, lekko smarujemy masłem, wylewamy po chochli ciasta, rozlewamy na boki i smażymy naleśniki z obu stron. Co trzeci naleśnik smarujemy lekko patelnię masłem.

Na nieprzywierającej patelni przygotowujemy jajka sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem. Na naleśniku układamy po plasterku sera i szynki, układamy jajko, zakładamy każdy z 4 boków i posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego!