PRZEPIS na Acai Bowl

Składniki na 2 porcje:

• 2 łyżeczki acai Purella

• 2 zamrożone banany

• 6 łyżeczek mrożonych malin i jagód

• 1 łyżka pasty orzechowej (np. z orzeszków ziemnych)

• 2 łyżki musu kokosowego

• 200 ml dowolnego mleka

• 1 kiwi

• 2 łyżki migdałów bez skórki

• 2 łyżki chia Purella, jagód goji Purella, morwy suszonej Purella, i kruszonego kakao Purella

• 10 świeżych truskawek

Przygotowanie

1. W blenderze umieść: acai, banany, maliny, jagody, masło orzechowe, mleko, miąższ kokosowy, zmiksuj na gładką masę, przelej ją do miseczek

2. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki kiwi i truskawki.

3. Do acai bowl dodaj morwę, kakao, chia i goji oraz migdały. Jedz od razu!

4. Polecam dodanie do miseczek kilku łyżek granoli z mojego przepisu na opakowaniu Surowego Kakao

Ciekawostka: Jagody acai, zwane superjagodami pochodzą z lasów deszczowych Ameryki Południowej. Są bogate w składniki odżywcze - zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, fitosterole i błonnik. Połączenie tych składników zapewnia energię oraz usprawnia funkcjonowanie całego organizmu. Obecne w jagodach luteina i zeaksyna chronią ciało przed stresem oksydacyjnym i dbają o dobry wzrok. Posiłki z ich dodatkiem wyglądają jeszcze bardziej apetycznie, ponieważ posiadają piękną, nasyconą fioletową.