PRZEPIS na sałatkę z bobem

Składniki:

• 100 g wieprzowych Kabanosów Premium marki Berger

• 1 kg bobu

• 200 g pomidorków koktajlowych

• 2 garście kiełek słonecznika

• 3 łyżki pestek słonecznika

• 10 czarnych oliwek (w krążkach)

• pół pęczka koperku

• pół natki pietruszki

• 50 g twardego sera np. Grana Padano

Składniki na dressing:

• 1 łyżka soku z cytryny

• 3 łyżki oliwy extra virgin

• szczypta soli morskiej

• szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

• 2 łyżeczki musztardy sarepskiej

• 1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Przygotowanie

W garnku zagotować delikatnie osoloną wodę. Wrzucić bób, gotować go do miękkości. Następnie odsączyć i obrać. W międzyczasie pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, zaś pokrojone w plasterki kabanosy podsmażyć na suchej patelni. Koperek i pietruszkę drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika. Oliwki w krążkach odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć i posypać kiełkami słonecznika. Całość polać przygotowanym wcześniej dressingiem.