PRZEPIS na sałatkę z bobem
Składniki:
• 100 g wieprzowych Kabanosów Premium marki Berger
• 1 kg bobu
• 200 g pomidorków koktajlowych
• 2 garście kiełek słonecznika
• 3 łyżki pestek słonecznika
• 10 czarnych oliwek (w krążkach)
• pół pęczka koperku
• pół natki pietruszki
• 50 g twardego sera np. Grana Padano
Składniki na dressing:
• 1 łyżka soku z cytryny
• 3 łyżki oliwy extra virgin
• szczypta soli morskiej
• szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
• 1 łyżeczka miodu
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Przygotowanie
W garnku zagotować delikatnie osoloną wodę. Wrzucić bób, gotować go do miękkości. Następnie odsączyć i obrać. W międzyczasie pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, zaś pokrojone w plasterki kabanosy podsmażyć na suchej patelni. Koperek i pietruszkę drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika. Oliwki w krążkach odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć i posypać kiełkami słonecznika. Całość polać przygotowanym wcześniej dressingiem.
Komentarze(0)
Pokaż: