PRZEPIS na tortillę z białą quinoą, gaucamole i pikantną salsą

Składniki:

• Quinoa biała 2x80 g (np. marki Britta)

• 1 łyżeczka słodkiej papryki

• 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)

• 1/2 awokado

• 2 ząbki czosnku

• 1 limonka

• 1 czerwona papryka

• 1 mała cebula

• 1 pęczek szczypiorku

• 1 dojrzały pomidor

• 1 mała papryczka chili

• mały pęczek kolendry lub pietruszki

• opakowanie rukoli lub innej, dowolnej sałaty

• ser feta (lub tofu w wersji wegańskiej)

• garść orzechów ziemnych

• 8 małych tortilli na taco lub 4 duże na tortille

• oliwa

• sól i pieprz

Przygotowanie

1. Quinoę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (przed ugotowaniem quinoę należy przepłukać)

2. Orzechy prażymy na suchej patelni aż się delikatnie zabrazowią i delikatnie siekamy.

3. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, szczypiorek na dowolne mniejsze kawałki, pomidory kroimy w drobną kostkę. Siekamy drobno kolendrę i chili. Limonkę kroimy na 4 części.

4. Z pomidorów, połowy czosnku i chili (opcjonalnie i dowolna ilość) przygotowujemy salsę. Mieszamy wszystkie składniki doprawiamy solą, dodajemy 2 łyżki oliwy i wyciskamy sok z jednej ćwiartki limonki.

5. Ser rozkruszamy na mniejsze kawałki.

6. Z awokado i pozostałego czosnku przygotowujemy guacamole - miąższ z awokado mieszamy z czosnkiem, sokiem z ćwiartki limonki oraz szczypta soli. Widelcem rozgniatamy aż powstanie w miarę jednolita masa.

7. Ugotowaną quinoe przekładamy na patelnię. Doprawiamy papryką, kuminem, 1 łyżeczką soli, czarnym pieprzem oraz sokiem z ćwiartki limonki. Podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając.

8. Na drugiej patelni lub w piekarniku podgrzewamy delikatnie placki tortilli.

9. Na każdy placek nakładamy gaucamole, quinoę, salsę, a kolejno warzywa, ser oraz orzechy, paprykę, cebulę, szczypiorek, ser, orzechy, na końcu całość skrapiamy sokiem z limonki.

10. Tortille zawijamy razem ze składnikami. Najlepiej podawać ciepłe.

Smacznego!