PRZEPIS na grzanki z kaszanką podawane z salsą z buraka i mango i sałatką mikro ziół

Składniki:

• 1/2 opakowanie kaszanki gryczanej ZM Pekpol

• 1 cebula

• 4 kromki wiejskiego chleba

• garść micro ziół (może być mieszanka)

• 1 słoiczek buraczków marynowanych w całości

• 1 dojrzałe mango

• 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki

• 1 łyżka musztardy francuskiej

• 2 łyżeczki miodu

• 1 łyżeczka octu jabłkowego + odrobina do sałatki

• oliwa

• sól i pieprz

Przygotowanie

Kaszankę wyciągnąć z osłonki. Cebulę pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju cebulę przez 2 minuty dodać do niej kaszankę i smażyć kolejne 5 minut. Kromki chleba skropić oliwą i grillować aż się ładnie przyrumienią.

Buraki pokroić w kostkę, mango obrać i pokroić tak samo jak buraki. Tuż przed podaniem połączyć buraki, mango, pietruszkę, musztardę, miód i ocet.

Micro zioła skropić oliwą i octem, doprawić solą.

Kaszankę nałożyć na grillowaną kromkę chleba, udekorować sałatką i podawać z salsą.

Smacznego!