Kuchnia azjatycka ma bardzo wiele zalet. Nie tylko obfituje w bogactwo smaków, ma również walory zdrowotne. Dowodem na to są statystyki pokazujące, że w krajach azjatyckich nadwaga jest bardzo rzadkim zjawiskiem. Także nowotwory i choroby układu krążenia nie są tam tak częste, jak w Europie czy Ameryce. Eksperci z światowej organizacji zdrowia twierdzą, że w dużej mierze jest to właśnie zasługa odpowiedniej diety oraz składników, z jakich przygotowywane są potrawy.

Reklama

Sztuka smażenia

Dania kuchni azjatyckiej są stosunkowo tłuste, w dodatku mięsa, ryby i warzywa smaży się na głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Kluczowa jest jednak kwestia wyboru tłuszczu oraz technika smażenia, bowiem w przeciwieństwie do kuchni europejskiej, nie używa się tu masła, a olejów roślinnych - sojowego i sezamowego. Obfitują one w korzystne dla zdrowia, nienasycone kwasy tłuszczowe, które przyspieszają metabolizm i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto większość potraw smażona jest na woku – krótko i w bardzo wysokiej temperaturze. Tak przyrządzone produkty zachowują większość swoich składników odżywczych.

Ryba to podstawa

Jednym z podstawowych składników diety Azjatów są ryby morskie. To bogate źródło wspierających układ krążenia kwasów Omega-3. Oprócz ryb, w daniach kuchni azjatyckiej znaleźć można także drób, zazwyczaj kaczkę lub indyka, a rzadziej kurczaka, gdyż jest on uważany za mięso gorszego rodzaju, z dużą ilością niepotrzebnych antybiotyków.

Reklama

Ryż - nie tylko lekkostrawny, ale też zdrowy

Reklama

Ryż dostarcza dużej ilości węglowodanów złożonych, które powinny być podstawowym źródłem energii. Stanowi cenne źródło potasu, przez co spożywanie go pomaga regulować ciśnienie krwi, a dzięki zawartemu w nim magnezowi ukoi nerwy i poprawi koncentrację. Dodatkowo ryż zawiera także żelazo i cynk, co wpływa na poprawę odporności. Bogactwo ryżu to również witaminy z grupy B, regulujące pracę układu nerwowego, jak również witamina E, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami oraz błonnik, mający wpływ na poprawę trawienia.

Przyprawy i dodatki dobre na trawienie

W kuchni azjatyckiej dominują wyraziste, ostre przyprawy - chili i imbir, które wspomagają trawienie i ułatwiają spalanie tłuszczu. Czosnek reguluje poziom cholesterolu we krwi i działa bakteriobójczo oraz antynowotworowo. Podobne działanie mają grzyby shitake. Natomiast ulubiona przyprawa mieszkańców Azji, czyli trawa cytrynowa, pobudza i ożywia, z kolei mięta i kolendra mają działanie uspokajające.

Podziękowania za przygotowanie artykułu dla Vinh Quang Tran, właściciela restauracji Meet&Eat w Galerii Mokotów oraz Tran Tran.