PRZEPIS na sernik bez pieczenia

Składniki na spód ciasta:

• 1 opakowania ciasteczek (np. Petit Crunch)

• 100g roztopionego masła

Składniki na sernik:

• 500g serka mascarpone

• 300g śmietany 36%

• niecała szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem)

• sok z 1 dużej cytryny

• 1 czubata łyżka żelatyny

• 4 łyżki wody

• 1 opakowanie borówek

• kilka listków mięty

Przygotowanie

1. Formę do ciasta z wyciąganym spodem smarujemy olejem i obkładamy folia spożywczą.

2. Ciasteczka kruszymy w misce, zalewamy roztopionym masłem i mieszamy, aby składniki się połączyły. Przekładamy do formy i dociskając formujemy równy i jednolity spód ciasta. Całość umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie robimy sernik.

3. Żelatynę zalewamy wodą w małym rondelku. Serek mascarpone ucieramy mikserem wraz z połową cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem.

4. Żelatynę delikatnie podgrzewamy tak, aby się rozpuściła w wodzie i nie zagotowała.

5. Łączymy razem ser, śmietanę i żelatynę na jednolite ciasto. Przekładamy do foremki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 6 godzin do stężenia.

6. Na koniec dekorujemy borówkami i miętą.