PRZEPIS na drożdżówki orkiszowe z dżemem

Składniki:

• 1 słoik dżemu Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Truskawka

• 400 g mąki orkiszowej

• 20 g świeżych drożdży

• 2 jajka

• 2 łyżki cukru trzcinowego

• 0,75 szkl. maślanki

• 0,5 szkl. oleju rzepakowego

• 2 łyżki ciepłego mleka

• 1 żółtko

Przygotowanie

1. Drożdże zasyp cukrem i wymieszaj, aż się rozpuszczą. Dodaj ciepłe mleko i łyżkę mąki orkiszowej jasnej i dostaw na 15 minut.

2. Maślankę roztrzep z jajkami oraz olejem rzepakowym.

3. Mąkę przesiej. Dodaj do niej mokre składniki oraz rozczyn. Wyrób na gładkie ciasto i odstaw, aż podwoi objętość.

4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

5. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części.

6. Uformuj kuleczki, lekko je rozpłaszcz i na środek dodaj łyżkę dżemu Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Truskawka.

7. Zlep i odstaw na około 20 minut.

8. Wyrośnięte drożdżówki posmaruj żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka.

9. Piecz 20 minut w 180 stopniach.