BABKA WIELKANOCNA

SKŁADNIKI:

500 g - mąki
350 g - cukru
250 g - masła
4 - jajka
¾ szklanki - mleka lub śmietany
3 łyżki - kakao
1 łyżka - proszku do pieczenia
1 - cukier waniliowy

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Masło utrzeć z 25 dag cukru, dodać żółtka i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, po czym na przemian z mlekiem (lub śmietaną) dodać do utartych z cukrem żółtek - cały czas mieszając.

Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie połowy i z jednej zrobić masę czekoladową: dosypać kakao i pozostałe 10 dag cukru.

Formę na babkę (okrągła o pojemności 1 i 1/2l) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładanie ciasta zacząć od kilku łyżek masy "białej", następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta - bacząc, by na wierzchu była masa z kakao. Piec ok. 1 i 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

BABKA Z CZERWONYM WINEM

SKŁADNIKI:

300 g - masła
300 g - cukru
2 - cukry waniliowe
1 szczypta - soli
6 - jajek
400 g - mąki pszennej
1 łyżka - proszku do pieczenia
150 ml - czerwonego wytrawnego wina
100 g - gorzkiej czekolady
1 łyżeczka - cynamonu
3 łyżeczki - kakao

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do ciasta. Dodać pozostałe składniki. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek, ubitą ze szczyptą soli. Piec w formie z kominkiem (średnica 28 cm), w temp. 170 st. C przez 60-70 minut.

BABKA Z MARCHEWKĄ

SKŁADNIKI:

3 szklanki - mąki
250 g - marchewki
20 g - drożdży
3 - jajka
1 szklanka - cukru
1 łyżka - cukru waniliowego
120 g - masła
lukier do dekoracji

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Drożdże pokruszyć do miski. Zalać ½ szklanki ciepłej wody, dodać startą marchewkę, szklankę mąki oraz jajka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto zwiększy objętość, wsypać resztę mąki, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Wlać roztopione, lekko przestudzone masło. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki na babę – do ½ wysokości. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto podrosło.

Piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.

Po wystudzeniu udekorować lukrem.

KUGELIS - BABKA Z LITWY

SKŁADNIKI:

2 kg - ziemniaków
350 g - boczku wędzonego
1 - cebula
3 - jajka
150 g - śliwek
4 ząbki - czosnku
świeży tymianek
sól
pieprz
plastry boczku do wyklejenia foremki

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy powstaną skwarki, dorzucić posiekaną cebulę, wymieszać.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Nadmiar wody odlać. Do masy dodać roztrzepane jajka, przecisnąć czosnek, dorzucić śliwki. Dodać boczek z cebulą i dokładnie wymieszać. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem.

Przełożyć do formy na babkę, wyklejonej plastrami boczku. Upiec w piekarniku, w temp. 200 st. C.