JAJKA Z ZIELONĄ SZAŁWIĄ

SKŁADNIKI

8 dużych jaj 
3 łyżki brązowego cukru 
1/2 szklanki białego octu winnego 
1 łyżeczka nasion kminku 
1 łyżeczka nasion gorczycy żółtej 
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 
2 ząbki czosnku, o połówkowej długości 
4 małe gotowane i obrane buraki

Nadzienie

1 łyżeczka musztardy 
3 łyżki zwykłego jogurtu /pełnego mleka 
1 łyżkę majonezu 
1/2 łyżeczki kurkumy 
1/2 łyżeczki kminku ziemnego 
1 łyżka drobno posiekanego świeżego szczypiorku 
1 łyżka stołowa soku z cytryny 
drobna sól morska 
świeżo zmielony czarny pieprz 
2 gałązki świeżego majeranku 
kapary 
1 łyżka mielonej czerwonej papryki 
rukola i rukiew wodna do podania

Salsa verde:

pęczek kolendry pęczek natki 
2 ząbki czosnku 
3 łyżki octu winnego (lub jabłkowego)
1/3 szklanki oliwy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jajka wrzucić do wody, doprowadzić do wrzenia, zdjąć garnek z ognia i przykryć. Odstawić na 12 minut. Jajka przełożyć do miski z lodowatą wodą. Gdy wystygną obrać. W słoiku wymieszać wodę, brązowy cukier, ocet, sól, nasiona kminku, nasiona gorczycy, nasiona kopru i czosnek. Dodać buraki i 0,5 szklanki wody, dokładnie wymieszać. Włożyć obrane jajka i wstawić do lodówki na całą noc. Mogą się marynować do 3 dni - im dłużej tym będą miały bardziej intensywny kolor. Jajka przeciąć na połówki i wyjąc żółtka. Dodać musztardę, jogurt, majonez, kurkumę, kminek, szczypiorek i sok z cytryny i wymieszać widelcem. Nadzienia nałożyć do każdej połówki jajka. Podawać z zieloną salsą (wszystkie składniki na salsę zmiksować na gładki sos).