Pasztet z królika i szpinaku

Składniki:
• 1 kg królika
• 200 g wątróbki
• 500 g podgardla
• 250 g szpinaku
• 2 jajka
• pół suchej bułki
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowa
• sól
• pieprz
• garść świeżego majeranku.
Sos:
• masło
• 2 szalotki
• gałązka rozmarynu
• szklanka czerwonego wytrawnego wina
• garść zielonych winogron
• garść czerwonej porzeczki
• łyżka miodu
• 2-3 łyżki octu

Szpinak podsmaż na maśle, smaż go do momentu, aż woda dokładnie odparuje. Bułkę namocz w mleku.
W maszynce zmiel ugotowane mięso królika, podgardle i wątróbki oraz namoczoną bułkę i podsmażony szpinak.
Masę dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekanym świeżym majerankiem. Dodaj jaja i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
Masę przełóż do formy. Obsyp z wierzchu bułką tartą. Piecz w 180 stopniach przez 90 minut.
Przygotuj sos. W rondlu na maśle podsmaż krążki cebuli. Dodaj gałązkę rozmarynu i wlej wino. Następnie dorzuć pokrojone winogrona i porzeczki. Sos dopraw miodem i octem. Gotuj, aż się zredukuje. Pasztet podawaj z sosem. Smacznego!

Pieczone filety z leszcza w sosie szczawiowym na wiejskiej śmietanie

Składniki:

• około 500 – 600 g oczyszczonych filetów z leszcza (może być jeden duży filet lub kilka małych)

Po szczypcie:

• suszona papryka słodka
• kardamon w proszku
• kurkuma
• pieprz czarny świeżo mielony
• sól morska gruboziarnista

Pozostałe:

• łyżka miękkiego masła
• łyżka posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki bułki tartej
• 3 garście umytego i pokrojonego szczawiu
• 100 ml bulionu warzywnego lub białego wina
• 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
• 1 ząbek czosnku
• płaska łyżka klarowanego masła
• 3 łyżki gęstej śmietany wysokoprocentowej
• pieprz świeżo mielony
• sól
• papier do pieczenia

Na blachę do pieczenia rozkładam papier, a na nim kawałki ryb. Szczypty suszonych przypraw mieszam razem i wcieram w rybę a natkę, bułkę i masło łączę w misce i odstawiam.

Sos:
W rondlu rozpuszczam masło i wrzucam do niego lekko zmiażdżony ząbek czosnku. Gdy tylko obustronnie się zrumieni, usuwam czosnek, a do rondla wkładam drobno posiekaną dymkę i połowę szczawiu, chwilę duszę. Do szczawiu dolewam wino i czekam aż do połowy odparuje, dodaję śmietanę, a ogień zmniejszam do minimum. Doprawiam solą i pieprzem. Podczas gotowania się sosu nagrzewam piekarnik do 180 stopni C i wkładam do niego blachę z rybą posypaną bułką tartą z dodatkami. Piekę aż skorupka się zrumieni, ale trwać to powinno nie dłużej niż 8-10 min. Przed podaniem ryby do sosu dodaję resztę szczawiu.

Barszcz biały na maślance z pieczonym czosnkiem, młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym

Składniki na żur:

• 2 włoszczyzny
• 2 główki czosnku
• 1,5 kg wędzonych żeberek
• 1 kg wędzonego boczku
• 1 kg białej kiełbasa
• liść laurowy
• ziele angielskie
• świeży majeranek
• 1 l maślanki

Składniki na jajka sadzone i ziemniaki:

• 1 kg ubitych ziemniaków z masłem
• 6 jajkek zielononóżek
• 2 łyżki masła

Domowy zakwas:

• 3/4 l ciepłej wody
• 1 szklanka mąki żytniej
• 3 ząbki czosnku
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 3 liście laurowe
• skórka lub dupka chleba razowego