PRZEPIS na roladę szpinakową z serkiem i wędzonym łososiem

Składniki:

• 200 g szpinaku mrożonego

• 2 serki Almette z chrzanem

• 3 jajka

• sól

• pieprz

• ząbek czosnku

• gałka muszkatołowa

• 2 łyżki mąki pszennej

• 200 g łososia wędzonego

• sok z cytryny

• sezam

• papier do pieczenia

• folia spożywcza (zawinięcie rolady w folię spożywczą pomoże nadać idealny kształt)

Przygotowanie

Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Na patelni przesmażamy rozmrożony i odcedzony na sitku szpinak wraz z przyprawami (czosnek, gałka, sól, pieprz). Kiedy szpinak odparuje, dodajemy żółtka, mieszamy, wyłączamy gaz. Białka ubijamy na sztywną pianę (dodajemy szczyptę soli). Ubite na sztywno białka dodajemy do przestudzonej masy szpinakowej. Dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę rozprowadzamy na papierze (formujemy prostokąt lub dowolny kształt). Masę pieczemy 20 minut w 200 stopniach, studzimy. Serek przekładamy do miski. Napowietrzamy go łyżką – szybko mieszamy aż konsystencja będzie łatwa do rozprowadzenia na cieście ze szpinaku. Na ostudzonym cieście rozprowadzamy serek. Na serku układamy wędzonego łososia, skrapiamy go cytryną, posypujemy go sezamem. Całość zwijamy w rulon, zawijamy w folię przeźroczystą i chowamy do lodówki na 30 minut do godziny.