PRZEPIS na brownie (autorstwa mistrza cukiernictwa Tomasza Dekera)

Składniki:

• 280g masło

• 320g cukier

• 170g kuwertura czekoladowa 70%

• 220g jajka

• 130g mąka gryczana

• 15g kakao ciemne

• 2g sól

• 10 ml ekstrakt z wanilii

Składniki na mus:

• 145g śmietana 34%

• 190g czekolada kuwertura 60%

• 190g ubita śmietana 34%

Przygotowanie

Ubić masło z cukrem na puszysta masę. Dodać rozpuszczona czekoladę i jajka etapami. Na koniec wanilię i sypkie składniki. Rozsmarować na blaszce na płasko /2 cm/ i pieczemy w temp. 190 stopni Celsjusza.

Mus

Śmietanę zagotować, dodać do czekolady na 2 razy, wymieszać dokładnie. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i połączyć z przechłodzoną wcześniej przygotowaną masą.

Przekładamy krem do worka i nanosimy na wystudzone brownie.