Tradycja przekazywania w rodzinie sprawdzonych sposobów na ułatwienie domowych obowiązków zanika, na rzecz patentów z portali społecznościowych. Jak się jednak okazuje, większość z nich odnosi się do metod, które były dobrze znane naszym babciom.

1. Równo wyrośnięte ciasto

Patent ten może wydawać się drastyczny, ale naprawdę się sprawdza! Jeśli chcesz, aby ciasto równo wyrosło i nie powstały na nim pęcherzyki powietrza, jeszcze przed włożeniem go do piekarnika należy je… upuścić. Rzucając foremką z niewielkiej wysokości, pozbędziemy się nadmiaru pęcherzyków powietrza, a ciasto będzie równe.

2. Bita śmietana bez miksera

Musisz zrobić słodką, puszystą bitą śmietanę, jednak mikser odmówił posłuszeństwa? Mamy na to sposób! Wlej śmietankę (najlepiej 36%) do słoika, dodaj miks do śmietany, zakręć i wstrząsaj energicznie przez kilka minut. Voilà!

3. Perfekcyjny napis na cieście

Jeśli planujesz przygotowanie wypieku z dedykowanym napisem, odpowiednio się przygotuj. Zanim chwycisz za krem lub specjalne pisaki do zdobienia, za pomocą wykałaczki delikatnie zaplanuj napis, wbijając ją w odpowiednie miejsca.

4. Podbicie smaku owoców i czekolady

Czy wiedzieliście, że odrobina soli podbija smak tak z pozoru nie pasujących do niej produktów, jak owoce czy czekolada? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie! Pamiętajcie tylko, że używamy jedynie szczypty, a nie całej łyżeczki!

5. Sernik puszysty niczym chmurka

Podczas przygotowywania sernika warto pamiętać, aby nie wyjmować go z piekarnika od razu po upieczeniu. Należy pozostawić go w uchylonym piekarniku, aż do wystygnięcia. Dzięki temu ciasto zachowa swoją lekką i puszystą strukturę, a także nie opadnie i nie zacznie pękać.

Podziękowania za przygotowanie artykułu dla ekspertów marki Delecta.