PRZEPIS na sałatkę a’la Nicejska

Składniki:

• 1 opakowanie kiełbasy krakowskiej light firmy Konspol

• 2 świeże ogórki

• kilka rzodkiewek

• 4 jajka

• 40 g żółtego sera w kawałku

• pęk świeżego kopru

• sól i grubo zmielony pieprz

• 60 ml oliwy z oliwek

• 2 łyżki soku z cytryny

• 1 łyżka octu winnego

• 1 łyżeczka musztardy

• 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

W pierwszej kolejności szykujemy dressing. Do miseczki dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, ocet winny, musztardę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Następnie kiełbasę krakowską light firmy Konspol, ogórek, ser żółty oraz rzodkiewkę kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, a później kroimy w kostkę. Połówkę jednego jajka zostawiamy w całości i układamy na koniec na sałatce. Koper drobno siekamy i następnie dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy przygotowanym wcześniej dressingiem.