PRZEPIS na samosy z warzywami

Składniki na ciasto:

• 1,5 szklanki mąki pszennej

• 2 łyżki oleju

• ½ łyżeczki soli

• Opcjonalnie olej do smażenia (można też samosy upiec)

Składniki na farsz:

• Kukurydza w puszce marki Sandra

• Groszek w puszce marki Sandra

• Cebula

• Przyprawa garam masala

• Odrobina korzenia imbiru

Przygotowanie

Mąkę mieszamy dokładnie z solą i olejem. Kiedy składniki się połączą dodajemy stopniowo wodę wyrabiając ciasto (nie więcej jak ćwierć szklanki wody). Kiedy ciasto będzie wyrobione dajemy mu odpocząć przez kilkanaście minut. W tym czasie robimy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i starty na tarce korzeń imbiru. Dodajemy groszek i kukurydzę oraz doprawiamy do smaku przyprawą garam masala. Podsmażamy przez kilka minut i odstawiamy. Ciasto na pierożki rozwałkowujemy i wycinamy okręgi, które przekrawamy na pół. Każde półkole składamy w rożek, do którego nakładamy farsz. Sklejamy górne brzegi ciasta. Jeśli chcemy samosy smażyć na głębokim tłuszczu, to wkładamy je do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor. Jeśli preferujemy pieczone pierożki, to smarujemy je pędzelkiem zamoczonym w oleju i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.