Popularny ostatnio „Buddha bowl” to zrównoważony, bogaty w składniki odżywcze i witaminy posiłek. Do tego pięknie wygląda i zawsze będzie smakował, gdyż przygotowując go, wykorzystujemy ulubione składniki. Bogactwo warzyw warto połączyć z pełnowartościowym dodatkiem skrobiowym i zbożowym, jak np. komosa ryżowa, pełnoziarnisty ryż, ciecierzyca czy kasza.

PRZEPIS na Buddha Bowl

Składniki:

• Komosa ryżowa

• Ciecierzyca w puszce marki Sandra

• ½ awokado

• Liście szpinaku baby

• Pomidorki koktajlowe

• Bataty

• Słodka papryka

• Chili

• Czarny i/lub biały sezam

• Sól, pieprz

• Łyżka oliwy

• Limonka

Przygotowanie

Komosę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oliwę mieszamy ze słodką papryką i chili. W powstałej mieszance obtaczamy ciecierzycę. Doprawiamy solą do smaku i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut, do momentu, aż ciecierzyca będzie chrupka. Bataty kroimy w kostkę i również pieczemy. Do miski wkładamy komosę, liście szpinaku, bataty, ciecierzycę, pokrojone pomidorki koktajlowe i obraną połówkę awokado, którą skrapiamy sokiem z limonki. Całość posypujemy ziarnami sezamu i doprawiamy solą i pieprzem.