W słowie wstępnym do książki, którą nazywa swoim „nowym dzieckiem”, Chodakowska przyznaje, że uwielbia desery. Idąc dalej wyznaje, że pierwsze miejsce na jej liście słodkich przekąsek zajmuje czekolada i smakołyki z jej udziałem. "Nauczyłam się, jak planować i mądrze wybierać desery i słodkie przekąski" – pisze.

Zapewnia też, że 60 znajdujących się w książce przepisów na "szybkie" desery to pomysły na to, jak z naturalnych i zdrowych produktów, stworzyć słodkości, po które śmiało można sięgać każdego dnia. Wszystkie zostały przygotowane we współpracy z dietetykiem klinicznym Martą Kielak.

Trzeba przyznać, że, choć na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że to pozycja pełna jedynie kolorowych zdjęć i przepisów w stylu jabłko na ciepło z rodzynkami albo zapieczone w płatkach owsianych, to tak banalnych propozycji jest tu zdecydowanie niewiele. W książce znaleźć sporo ciekawych receptur zarówno na odpowiedniki tradycyjnych deserów, jak i ciasta, które z powodzeniem sprawdzą się podczas większych okazji, takich jak urodziny, imprezy, czy święta. Oddzielny rozdział zajmują przepisy na popularne ostatnio fitkulki i batony.

Na początku książki poza słowem wstępnym, znajduje się kilka stron porad na temat tego, jakich substancji w słodyczach unikać, jakich alternatyw zamiast cukru używać oraz jak uwolnić się od ciągłego poszukiwania słodkiego smaku. Kiedy już czytelniczka lub czytelnik zapozna się z tymi cennymi radami, może wreszcie zapoznać się z przepisami. Przy każdym znajdują się symbole, które wyjaśniają, czy jest to deser bez glutenu, mleka, jaj, wegański, czy dla trenujących. W wielu z nich jak kulki z makiem, czy krem z awokado i śliwek, jednym z głównych składników jest banan. Fani tego owocu, będą z pewnością zachwyceni. W przepisach, w których występuje nabiał, użyty jest głównie jogurt naturalny oraz półtłusty ser twarogowy. Dużym plusem jest kilka przepisów, w których nie została użyta żadna mąka. W tej kategorii na uwagę zasługują ciastka jaglano-kokosowe, czy muffinki z cukinią.

Zwolennicy szybkich słodkich przekąsek, bez długiego stania w kuchni powinni wypróbować przepis na popcorn z ciecierzycy na słodko albo banana mama z gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi. Z kolei wśród odpowiedników tradycyjnych, tyle, że mniej kalorycznych wersji klasycznych słodkości, warto wypróbować przepis na brownie, czy tartę z czerwonej fasoli, ciasto marchewkowe i orzechowiec z mąką kukurydzianą.

A gdy te zdrowe słodkości nieco się znudzą, w zastępstwie, bez poczucia winy, sięgnąć po gorzką czekoladę. Oczywiście własnej produkcji.

"Fit&Sweet" Ewa Chodakowska, Marta Kielak, wydawnictwo BeBio, cena 49.90 zł