PRZEPIS na nadziewane bataty (czas przygotowania: 60 min)

Składniki:

• 6 plasterków szynki (np. z beczki JBB Bałdyga)

• 2 duże bataty

• 150 g sera feta

• Kilka kawałków suszonych pomidorów

• 1 ząbek czosnku

• Rukola

• Parmezan

• Sól

• Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Bataty dokładnie myjemy, kroimy na pół i solimy. Wykładamy na blaszkę i pieczemy w rozgranym do 200 stopni piekarniku przez około 40 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. W miseczce rozkruszamy ser feta, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, szynkę i dokładnie mieszamy.

Gdy bataty się upieką, wydrążamy łyżką miąższ ze środka. Rozgniatamy go widelcem i dodajemy do farszu. Całość mieszamy i nakładamy do wydrążonych batatów. Posypujemy startym parmezanem.

Następnie wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy przez około 15 minut. Po upieczeniu dekorujemy rukolą i świeżo zmielonym pieprzem.