PRZEPIS na nadziewane bataty (czas przygotowania: 60 min)
Składniki:
• 6 plasterków szynki (np. z beczki JBB Bałdyga)
• 2 duże bataty
• 150 g sera feta
• Kilka kawałków suszonych pomidorów
• 1 ząbek czosnku
• Rukola
• Parmezan
• Sól
• Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Bataty dokładnie myjemy, kroimy na pół i solimy. Wykładamy na blaszkę i pieczemy w rozgranym do 200 stopni piekarniku przez około 40 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. W miseczce rozkruszamy ser feta, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, szynkę i dokładnie mieszamy.
Gdy bataty się upieką, wydrążamy łyżką miąższ ze środka. Rozgniatamy go widelcem i dodajemy do farszu. Całość mieszamy i nakładamy do wydrążonych batatów. Posypujemy startym parmezanem.
Następnie wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy przez około 15 minut. Po upieczeniu dekorujemy rukolą i świeżo zmielonym pieprzem.
Aby go zobaczyć przejdź do strony z najnowszymi komentarzami.