Rozpływające się w ustach, czekoladowe brownie to klasyka amerykańskich deserów, która podbiła serca i podniebienia miłośników słodkości na całym świecie. Damian Kordas, autor książek, vloger i uczestnika kulinarnego show, recepturę autorskiego brownie wzbogacił o... kremowy ser śmietankowy.  Ten wyjątkowy deser o intensywnym, słodko-słonym smaku i aksamitnej konsystencji będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty - zawsze wtedy, gdy masz ochotę na chwilę słodkiej przyjemności!

PRZEPIS na brownie ze słonym kamelem

Składniki:

Ciasto

• 300 g gorzkiej czekolady

• 175g masła

• 150 g drobnego cukru do wypieków

• 175 g mąki pszennej

• 275 g mleka 3,2%

• 6 jajek

• 100 g orzechów laskowych

Sos

• 150 g drobnego cukru

• 50 g masła

• pół opakowania sera kremowego w bloczku Hochland

• 50 ml śmietanki 30%

• płatki soli

Przygotowanie

1. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki a następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem. Zdejmij z ognia i pozwól chwilkę ostygnąć.

2. W tym czasie ubij jajka razem z cukrem, aż podwoją swoją objętość i zmienią kolor.

3. Do masy jajecznej wlewaj cienkim strumieniem masę czekoladową równocześnie cały czas mieszając. Całość powinna zgęstnieć delikatnie.

4. Do ciasta dodaj teraz porcjami mąkę i miksuj tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodaj orzechy.

5. Kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

6. Tak przygotowane ciasto piecz w 170 stopniach przez około 45-50 minut ( sprawdzaj ciasto drewnianym patyczkiem.

7. Teraz przygotuj sos: Do garnka lub patelni wsyp cukier i roztop go aż uzyska płynna konsystencje i złoty kolor. UWAGA: nie można go w tym momencie niczym mieszać, ewentualnie potrząsać delikatnie naczyniem.

8. W tym momencie zmniejsz ogień i dodaj po kawałku masło, aż się rozpuści a następnie śmietankę. Zestaw naczynie z ognia i dodaj serek kremowy Hochland i wymieszaj aż się cały rozpuści.

9. Tak przygotowane ciasto polej sosem karmelowym i posyp płatkami soli.