- W kuchni staram się łączyć różne tradycje. Można w niej odnaleźć inspiracje bliskowschodnie i śródziemnomorskie, przepisy z odległych krain, ale i takie zza miedzy – zawsze staram się też wybierać głównie lokalne składniki. Zioła i przyprawy są dla mnie podstawą, bo to właśnie one nadają daniom charakter i wyrazistość – uważa Samar.

Po sukcesie pierwszej bardzo udanej publikacji, jaką była książka "Hummus, za’tar i granaty", ekspertka od kuchni arabskiej, proponuje ponad sto przepisów na dania z polskich składników i dorzuca do nich aromatyczne zioła takie jak mięta, kolendra, czy natka pietruszki oraz egzotyczne przyprawy – kumin, anyż, sumak oraz tytułową mięte, szafran i kardamon.

Dzięki tym połączeniom pomidorowa sałatka nabiera smaku dzięki sumakowi, a brukselka w towarzystwie pomarańczy, migdałów i kolendry traci swoją banalność, za to zyskuje bardzo oryginalny smak i aromat. W książce znaleźć można zarówno przepisy na ciekawe śniadania, zupy, dania mięsne i rybne, jak i pasty, czy sosy, desery.

Bez problemu znajdą tu dla siebie coś także ci, którzy nie jadają mięsa. Na szczególną uwagę oprócz wspomnianej brukselki z pomarańczami, zasługuje również ta pieczona w zielonej harissie, czy z ciecierzycą i marynowaną cytryną. Samar proponuje kilka wersji popularnych od kilku sezonów batatów (z sosem tahini i granatem, czy w formie gratin z pistacjowym dukkah). Mięsożercy koniecznie powinni wypróbować przepis na kotleciki jagnięce z daktylami, miętą i kuminem, tadżin z kurczakiem i morelami a fani ryb dorsza w sosie cytrynowym z szafranem. Tytułowy kardamon znaleźć można z kolei m.in. w kruszonce do drożdżowego ciasta lub placuszkach jabłkowych z syropem z kwiatów pomarańczy.

Brzmi aromatycznie? I dobrze. Tak właśnie ma być, jeśli to potrawa w wydaniu naszej rodzimej ekspertki od kuchni arabskiej. Jeżeli łączyć to tylko według jej naprawdę dobrych propozycji.