PRZEPIS na zupę bananową

Składniki (4 porcje):

• 5 dużych słodkich (dojrzałych) bananów

• 1,5 litra mleka (może być roślinne)

• Chipsy bananowe Kresto

• Orzeszki pinii Kresto

• 1 wanilia w lasce

• miód (opcjonalnie)

• 4 łyżki oleju Rapso

Przygotowanie

1. Banany kroimy w grubszą kostkę, przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy ok. 7-10 minut.

2. Mleko przelewamy do garnka, wanilię przekrawamy na pół, nożem wyskrobujemy nasionka i przekładamy do garnka wraz z pozostałymi połówkami wanilii. Całość gotujemy ok. 3 minuty.

3. Do mleka dodajemy podsmażone banany, gotujemy 2 minuty, wyciągamy połówki wanilii i całość blendujemy.

4. Jeżeli zupa wymaga dosłodzenia, dokładamy miód według uznania.

5. Na suchej patelni podprażamy orzeszki piniowe.

6. Przelewamy zupę na talerze, dodajemy chipsy bananowe oraz plasterki świeżych bananów i całość posypujemy sprażonymi orzeszkami.

7. Gotowe danie najlepiej podawać na ciepło.