PRZEPIS na wegetariański rosół

Składniki (4-6 porcji):

• 5 dużych marchewek

• 5 dużych pietruszek

• 1 duży seler

• 1 duży por

• 2 średnie pomidory

• 1 główka czosnku

• 1 cebula (z łupiną)

• 2 suszone podgrzybki lub prawdziwki

• 6 liści laurowych

• 1/2 łyżki ziela angielskiego w ziarenkach

• 1/2 łyżki czarnego pieprzu w ziarenkach

• 4 goździki

• 2 ziarna kardamonu

• ok. 1 łyżka sosu sojowego

• 1–2 papryczki chili

• 1 opakowanie makaronu spaghetti Il Conte Di Roma (500 g)

• 4 łyżki oleju Rapso

• sól i pieprz do smaku

• do ozdoby: natka pietruszki, koperku lub lubczyku, słupki marchewki, listki selera naciowego, odrobina szafranu i czerwonego pieprzu w ziarenkach

Przygotowanie

1. Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w mniejsze części, odcinamy białą część pora (użyjemy tylko jej), główkę czosnku oraz cebulę w łupinie przekrajamy na pół.

2. Wszystkie warzywa (oprócz pomidora i papryczek chili) oraz grzyby przekładamy do miski, wlewamy 4 łyżki oleju Rapso, dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy je w 250°C z funkcją górny grill z termoobiegiem, aż do lekkiego zbrązowienia. W zależności od piekarnika trwa to 15–30 minut. Blaszkę umieszczamy najwyżej jak to możliwe (blisko grilla).

3. Po podpieczeniu warzywa przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy, wlewamy ok. 3 litry wody i gotujemy 60–90 minut do uzyskania esencjonalnego bulionu o ciemnym kolorze.

4. Aby bulion był bardziej pikantny, możemy dodać 1–2 papryczki chili, w zależności od ich ostrości oraz naszych preferencji smakowych.

5. Warzywa z rosołu odcedzamy, dodajemy do niego pokrojone na 4 części pomidory i rosół zagotowujemy. Dodanie pomidora lekko zakwasza rosół, wzbogacając jego smak. Na koniec doprawiamy nasz bulion solą, pieprzem i sosem sojowym.

6. Rosół podajemy z makaronem ugotowanym według wskazań producenta. Ozdabiamy według własnego gustu, korzystając np. z dodatków wymienionych w przepisie.