Idealne ciasto
Włoskiego przysmaku nikomu nie trzeba przedstawiać – pizza to danie dla wielu z nas. Jej sekret tkwi w cieście drożdżowym, które im dłużej fermentuje, tym jest lepsze. Drożdże rozkładają naturalne cukry obecne w mące, tworząc dojrzałe smaki. Pamiętajmy, by ciasto osiągnęło najlepszą konsystencję nie wolno go rozwałkowywać, trzeba je ugniatać i formować ręcznie.
Im cieplej tym lepiej
Większość pieców w pizzeriach jest rozgrzana do ponad 400 stopni. To sprawia, że spód przysmaku jest często gotowy w ciągu 1-3 minut. W wysokiej temperaturze ciasto szybko wyrasta, pozostając w środku miękkim. Jak osiągnąć taki efekt w domu? Wbrew pozorom jest to bardzo proste. Potrzebna będzie patelnia! Połóżmy wyrobioną pizzę na rozgrzanej patelni, następnie wstawmy ją do rozgrzanego piekarnika. Taki zabieg pozwoli osiągnąć temperaturę taką, jak w pizzerii. Wszystko powinno zająć kilka minut. Jeśli chcemy, by nasz wypiek był cienki i chrupiący, pozostawmy go w piekarniku chwilę dłużej.
PRZEPIS na pizzę jak u mamy
Składniki:
• 2 szklanki mąki
• 3 dkg drożdży
• 2 łyżki oliwy
• 1 szklanka letniej wody
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka ketchupu łagodnego
• ½ łyżeczki suszonej bazylii
• ½ łyżeczki tymianku
• ½ łyżeczki ziół prowansalskich
• 20 dag twardego sera żółtego
• 15 dag szynki podhalańskiej Konspol Natura
• 25 dag pieczarek
• 100 g parmezanu
• 2 ząbki czosnku
• 1 mała cebula
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Drożdże rozdrabiamy w ¼ szklanki wody letniej wody. Do miski wsypujemy przesianą wcześniej mąkę i rozdrobnione drożdże, resztę wody mieszamy z dwiema łyżkami oliwy i solą. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie przekładamy je na przygotowaną blaszkę i rozciągamy po niej. Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do całkowitego odparowania wody z pieczarek. Koncentrat pomidorowy mieszamy z ziołami prowansalskimi, tymiankiem oraz suszoną bazylią. Smarujemy nim wyłożone w blaszce ciasto. Układamy szynkę, starty na grubych oczkach żółty ser, a także pieczarki z cebulą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Komentarze (1)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze