PRZEPIS na serowe minipączki (autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy)

Składniki:

• 30 g świeżych drożdży

• 500 ml Mleka Świeżego 3,2% od OSM Piątnica

• 500 g mąki pszennej

• 2 żółtka jaj

• 3 łyżki cukru

• 1 łyżeczka cukru wanilinowego

• 2 łyżki spirytusu

• 150 g Twarogu Wiejskiego półtłustego od OSM Piątnica

• olej rzepakowy do smażenia

• cukier puder do posypania

Przygotowanie

1. Drożdże wyłożyć do miseczki, dodać 3 łyżki letniego mleka, ½ łyżeczki cukru i wymieszać. Posypać łyżką mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

2. Do pozostałej mąki wlać mleko, dodać żółtka jaj, dodać wcześniej przygotowane drożdże, sól, cukier, cukier waniliowy i spirytus. Całość dokładnie wymieszać rózgą. Następnie dodać dokładnie pokruszony ser, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.

3. Usmażyć pączki na złoty kolor w głębokim rozgrzanym oleju, zgarniając ciasto palcem z łyżki stołowej prosto do garnka. Po usmażeniu odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!