PRZEPIS na orzechowe chilli con carne

• 0,5 kg mięsa mielonego

• 100 g Orzechów nerkowca Bakalland

• 1 czerwona papryka

• 2 puszki pomidorów w kawałkach

• 1 puszka kukurydzy

• 1 puszka fasoli czerwonej

• mały koncentrat pomidorowy

• 3 ząbki czosnku

• 2 cebule

• 1 litr bulionu warzywnego

• 3 łyżeczki papryki słodkiej

• liść laurowy

• kilka ziaren ziela angielskiego

• łyżeczka ziół prowansalskich

• łyżeczka chilli

• olej

Przygotowanie

W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i smażymy razem, często mieszając. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę przesypujemy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w garnku wraz z pomidorami i koncentratem. Dosypujemy posiekane orzechy nerkowca. Dolewamy bulion warzywny i dosypujemy przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, paprykę słodką oraz chilli. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Podajemy na półmisku.