PRZEPIS na kuleczki ziemniaczano-twarogowe ze szpinakiem (autorstwa Robert Muzyczki, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy)

Składniki na kuleczki:

• 250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków

• 150 g twarogu półtłustego, np. od OSM Piątnica

• 1 jajko

• 1 duża garść młodego szpinaku

• 5 łyżek bułki tartej

• 1 łyżeczka sosu sojowego

• 1 płaska łyżeczek pieprzu grubo mielonego

• mąka kukurydziana lub pszenna do obtoczenia kuleczek

• sól do smaku

• olej rzepakowy do smażenia

Składniki na dip:

• 1 kubeczek jogurtu typu greckiego, np. od OSM Piątnica

• 2 ząbki czosnku

• sól do smaku

Przygotowanie

Kuleczki

1. Do ziemniaków dodać twaróg, jajko, pieprz, bułkę tartą, sos sojowy i sól do smaku. Dodać również posiekany szpinak i dokładnie wymieszać dłonią.

2. Z tak przygotowanej masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Dip

Do jogurtu dodać rozdrobniony czosnek, sól do smaku i dokładnie wymieszać.

Podawać na ciepło lub zimno z dipem jogurtowo czosnkowym.

Smacznego!