PRZEPIS na piernikowe pączki

Składniki:

• 50 g drożdży

• 5 łyżek mleka

• 1 łyżeczka cukru

• 2 opakowania cukru cynamonowego Delecta

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta

• 3 szklanki mąki pszennej

• 2 jaja

• 250 g miękkiego masła

• 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta

Przygotowanie

Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Drożdże mieszamy z mlekiem, łyżeczką cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, siekamy z masłem i cukrem cynamonowym, dodajemy jaja, drożdże, a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy okrągłe pierniczki. Na środku każdego z nich, za pomocą grubej słomki, robimy na wylot otworki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej przygotowane pączki. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 7-12 minut. Upieczone pierniczki ozdabiamy polewą czekoladową.
Klasyczne pączki i wyjątkowy korzenny smak to przepis na coś naprawdę niesamowitego!