PRZEPIS na pierogi ze szpinakiem
Składniki na ciasto:
• ½ kg mąki
• 1 szklanka ciepłej wody
• 1 łyżka masła
• 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
• 300 g Szpinaku młodego firmy Eisberg
• 200 g sera twarogowego
• 100 g sera feta (alternatywnie)
• 2 ząbki czosnku
• łyżka masła
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiać, dodać sól, masło i ciepło wodę. Następnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką.
Przygotowanie farszu
Szpinak posiekać i zblanszować. W rondelku roztopić masło, dodać osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić około 5 minut. Następnie wymieszać ser twarogowy z serem feta, dodać szpinak, doprawić do smaku.
Ciasto pierogowe cienko rozwałkować. Szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować je w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać według uznania – polane stopionym masłem, przesmażonym cebulką czy posypane szczypiorkiem.
Rada: Jeśli zwracamy uwagę na kalorie, możemy zrezygnować z sera feta i zdecydować się wyłącznie na ser twarogowy.
Smacznego!
Aby go zobaczyć przejdź do strony z najnowszymi komentarzami.