PRZEPIS na pierogi ze szpinakiem

Składniki na ciasto:

• ½ kg mąki

• 1 szklanka ciepłej wody

• 1 łyżka masła

• 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

• 300 g Szpinaku młodego firmy Eisberg

• 200 g sera twarogowego

• 100 g sera feta (alternatywnie)

• 2 ząbki czosnku

• łyżka masła

• sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiać, dodać sól, masło i ciepło wodę. Następnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką.

Przygotowanie farszu

Szpinak posiekać i zblanszować. W rondelku roztopić masło, dodać osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić około 5 minut. Następnie wymieszać ser twarogowy z serem feta, dodać szpinak, doprawić do smaku.

Ciasto pierogowe cienko rozwałkować. Szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować je w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać według uznania – polane stopionym masłem, przesmażonym cebulką czy posypane szczypiorkiem.

Rada: Jeśli zwracamy uwagę na kalorie, możemy zrezygnować z sera feta i zdecydować się wyłącznie na ser twarogowy.

Smacznego!